Anak baru 10thn. Badannya mula berbau. Bila dh tumbuh bulu, aku panik. Risau nnt cikgu2 perasan

Foto sekadar hiasan

Anak Matang Awal

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Thanks admin. Harap harap confession ni approve ya. Mana tahu ada ibu ibu yang boleh share pengalaman dekat komen.

Macam ni, saya ni ibu tunggal kepada 2 anak lelaki berumur 10 dan 7 tahun.

Hubungan saya dengan bekas suami tak baik. Dan dia pun dah hampir 2 tahun tak bertemu anak anak. Jadi apa apa masalah berkaitan anak, sepenuhnya saya urus sendirian.

Kisahnya awal tahun 2021 saya sudah perasan badan anak lelaki saya yang berumur 10 tahun sudah mula berbau.

Ada jugak bertanya kawan kawan sama ada mereka alami masalah yang sama dengan anak lelaki mereka. Namun jawapannya tiada.

Memandang saya agak risau untuk benarkan anak saya menggunakan deodorant terlalu awal, jadi seminggu sekali saya akan potong lemon, letak kapur sireh dan gosok pada ketiak anak. Setel satu masalah.

Dalam 2 bulan lepas, saya mula perasan atas bibir anak saya macam naik bulu halus.

Saya dah susah hati. Nak naik misai ke? Atau sebab anak saya berkulit putih jadi nampak hitam kehijauan di atas bibir. Saya masih bersangka baik.

Sehinggalah satu hari lepas mandi anak lelaki saya datang dan bagi tahu, “Ibu, kenapa ada rambut dekat bebird along?”

Saya apa lagi terkejut beruk lah! Mulalah terasa sempit dada. Sebab saya ada anxiety.

Saya check, yes, ada lah sehelai dah tumbuh.

Sorry ye terpaksa cerita sedetail ni. Sebab nak share pengalaman tak tahu nak urus hal ni macam mana.

Saya rasa sangat tak ready sebab pada pemahaman yang pernah saya belajar zaman sekolah hanya dimaklumkan anak lelaki akan akil baligh pada usia 15 tahun.

Tapi anak saya macam mana pada usia 10 tahun sudah berlaku perubahan perubahan terlalu awal.

Saya sebagai ibu cuba bersikap terbuka dan bertanya, “Along pernah mimpi basah tak?”. Kemudian anak bertanya lagi, “mimpi basah tu apa?”.

Hah! Sudah!

Jadi nak tak nak saya ceritalah pada dia perihal mimpi basah dan anak saya menyatakan tidak pernah. Hanya mimpi terkencing sahaja. Bila bangun seluar basah sebab air kencing.

Saya bertanya dengan teliti ciri ciri air kencing yang anak saya maksudkan bagaimana. Setakat ini saya yakinlah dia sekadar terkencing sahaja.

Ada jugak saya gugel info, dari artikel berkaitan menyatakan usia akil baligh anak lelaki 9 hingga 15 tahun. Ohh… Begitu.

Tapi still saya tak bole terima kenyataan. Anak lelaki saya badan kecil saja. Rupanya masih comel macam budak budak.

Kenapalah terlalu awal dia matang? Susah hati saya. Saya risau nanti masuk sekolah cikgu cikgu perasan perubahan dia. Dah nampak macam nak ada misai. Padahal baru 10 tahun.

Mujur sekarang keluar rumah kena pakai facemask.

Baru baru ini saya buat keputusan bawa anak saya berjumpa doc. Saya buat appointment.

Tapi saya tak suka cara nurse bertanya dihadapan ramai orang apa masalah anak saya. Sedangkan mereka tak rekod pun dibuku rekod kesihatan anak saya.

Saya dah beritahu, hal privacy berkaitan anak saya, nak jugak dia orang tahu apa masalah anak saya.

Bila ke kaunter lagi satu, ditanya lagi apa masalah anak saya. Terpaksalah slow slow beritahu apa masalahnya.

Bila giliran anak saya dipanggil doctor, bayangkan nurse nurse dekat depan pandang pandang saja saya dengan anak saya.

Ntahlah kalau dah jadi bahan gosip atau saya yang terlebih syak wasangka. Geram dan kesian sungguh dengan anak saya.

Selesai jumpa doc, saya ada bertanya ada cara tak nak perlahankan proses kematangan sampai usia yang sesuai?

Doc tanya untuk apa? Tak perlu katanya sebab ini sesuatu yang normal.

Dan doc ada buat panggilan ke doc yang lain, dan keputusannya kata doc saya tak perlu risau. Ia sesuatu yang normal.

Doc ada tanya, “tak tanya dengan ayahnya? Mungkin faktor genetik. Ish.. Takkanlah tetiba nak wasap bapaknya,

“Eh, hampa dulu akil baliaq umuq berapa?.” Tak pasal pasal kena maki. Haha

Jadi saya nak tanya pada ibu ibu, memang normalkah apa yang anak saya sedang lalui pada usia 10 tahun ni?

Saya sangat runsing. Saya tak boleh bayangkan la nanti usia 11 tahun suara dah pecah, dada sudah bidang, muka dah naik jerawat, misai sudah naik.

Sekarang ni pun saya selalu bancuh tepung jagung dan kunyit sapu dekat atas mulut dia. Dah kering saya kopek dan gosok gosok supaya bulu halus atas bibir tidak terus naik.

Maaf kalau bahasa saya tunggang langgang. Mohon share dekat komen sesiapa ada pengalaman macam ni.

Reaksi Warganet

Siti Khadijah –
Biasalah tu, murid saya usia gitu ada yang bermisai halus. Senyum semacam.

Yang perempuan usia 8 tahun pun dah period sorang tu. Banyak makan ayam gitulah kot. Ayam memanglah disuntik h0rmon cepat membesar.

Cubeler tukar jangan bagi segala ayam tu. Ayam kampung atau ayam organik yang tak bersuntik ok la.

Anina Taty –
Saya cikgu sekolah rendah. I rest assured u this is normal

Dont worry okay puan. Depends pada factor genetic masing masing juga.

Tapi ade jugak la yang faktor lain yang boleh menyumbang kepada matang awal. Yang ni biar doctor yang layak di bidang dia je cite kan

Tapi sebagai cikgu sekolah rendah, saya dah biasa tengok budak laki ada perkembangan ciri s3ksual sekunder ni awal..

So puan boleh bertenang and go with the flow.

Btw, mohon belikan deodorant bagi dia pakai dan ajar amalkan kebersihan diri yang baik

Lyn Shinoda –
Anak saya perempuan, OKU (Austime). Datang period umur 9 tahun 10 bulan. Saya rasa normal anak anak matang awal zaman sekarang.

Saya dan suami sangatlah tak bersedia tapi saya tanya cikgu kelas anak sebab anak saya istimewa.

Jadi cikgu, minta ajar 3 perkara bila anak period:

1. kebersihan kemalvan

2. pengurusan pad

3. batas antara berlainan jantina.

Lepas tu untuk mandi wajib, 1 cabaran bagi saya. Anak saya sukar faham bahasa melayu. Terpaksa translate ke dalam english dan lepas tu untuk tutorial pula. Saya demo guna kucing saya (terpaksa). Cara alirkan air, kaedah mencangkung, dan tertiba mandi wajib.

Suami saya cakap dengan saya “kalaulah boleh, abang nk lambatkan lagi proses period ni”.

Saya jawab, “nak lambatkan sampai bila? Anak semakin membesar, lambat laun tetap akan matang”.

Jadi saya selaku ibunya, kena terangkan sentuhan selamat dan tak selamat dekat anak saya.

Shuhada Norizan Kahar –
Kenapa.. Memalukan ke benda gitu. Gaya sis cakap macam benda ni memalukan sungguh la.

Cikgu pun tak heran sis. Nurse pandang pandang pun sebab tengok kenapa mak dia macam malu sangat anak dia matang awal.

Maaf saya tegur sebab sis sendiri tak perasan kot. Jangan macamtu sis. Nanti ank perasan ape sis buat, terus jatuh confident dia.

Dan jangan lah bagi dia nampak yang sis riso sangat dengan misai dia. Macam hina sangat benda tu. Budak budak banyak bulu pun bermisai yang maksud saye dekat sini ialah nampak bulu roma panjang.

Jangan bagi budak jadi low confident sebab benda benda remeh macam ni. Bukan nye kalau dah matang, dia wajib berjimak ke ape.

Tak sis. Tu normal perubahan budak budak.

Norzaharilwati Abd Hamid –
Ya kak, itu normal. Saya dah banyak kali jumpa murid 11 tahun yang dah pecah suara.

Ajar anak cara mandi wajib. Saya pernah jumpa murid lelaki 12 tahun tak pernah mandi wajib walaupun dah setahun baligh. Kesian dia, anak yatim.

Saya juga pernah jumpa anak tunggal yang mak dia tak percaya dia dah baligh kerana dok rasa anak dia ni kecik lagi, manja lagi. Tapi sebenarnya dah baligh dah.

Bantu anak. Dia dah tanggung dosa sendiri. Tekankan bab solat, aurat, batasan pergaulan dan bagi dia rasa itu semua normal.

Bulu bulu halus misai tu biarkan tumbuh, kalau lagi kacau nanti dia naik lagi kasar.

Tahniah kak kerana ambil berat tentang tumbesaran anak. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Sumber – Ina (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *