Gj 14k, tapi hutang keliling pinggang. Bini tak tahu kegiatan aku. Bila tahu, dia bg pelempang. Tp kini aku bebas

Foto sekadar hiasan

Takut Walaupun Beras Aku Yang Beli

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Terima kasih admin sebab approve. Nama aku Joe. Sebenarnya aku nak minta pendapat pembaca dekat sini. Aku dah buntu.

Ceritanya macam ni, tahun 2013 dulu aku dapat kerja kat KL di bawah satu syarikat GLC. Masa tu bujang lagi, gaji starting 7k.

Aku beli kereta H tu pastu beli pulak rumah RM 770k (2 bilik saja, serviced apartment dekat area kerinchi). Pastu aku apply pulak card credit untuk tampung nafsu berbelanja aku dekat KL tu.

Setahun lepas tu, aku belikan pulak bini aku kereta sebab kesian masa tu dia mengandung. Jauh ulang alik tempat kerja. Masa tu kitorang PJJ.

Bini aku tak tau yang aku ada rumah dekat KL. Aku tipu dia. Aku cakap aku menyewa.

Makin lama aku rasa terbeban dengan komitmen aku dan kos berbelanja aku dekat kl tu. Gaji aku ada naik sikit pastu aku try pulak buat personal loan.

Aku apply loan paling maksimum. Konon nak tutup kereta pastu buat simpanan sikit. Apply pulak ASB financing.

Tapi asal duit aku habis tengah bulan aku keluarkan dividen dengan simpanan aku tu. Anak pulak dah masuk tiga masa ni.

Bini aku langsung tak tahu pasal kegiatan aku ni. Dia ingat aku ade saja duit nak tampung dia dengan anak anak.

Pastu aku try buat personal loan apply maksimum dekat bank lain. Sama cerita jugak. Duit habis entah ke mana.

Aku ni ada anxiety kalau tengok duit tinggal seribu lebih pertengahan bulan terus aku rasa gelisah. Aku apply lagi credit card.

Moratorium pun aku habiskan untuk kos hidup aku dan beli barang hobi aku. Aku beli lagi satu rumah dekat kampung aku. Joint loan dengan bini.

Aku tipu dia kena buat joint loan baru lepas sebab kerja aku high risk jadi tak boleh aku sorang saja apply.

Mesti korang dah pening kan. End up sekarang ni aku ada hutang rumah around 900k, personal loan 400k, hutang card credit tak terbayar 8 keping.

Alhamdulillah gaji aku naik sekali ganda so boleh la tampung semua tu. Cuma aku langsung takde simpanan dan tiap tiap bulan poket aku selalu kering.

Sekarang ni aku buntu sebab komitmen aku terlalu banyak. Kawan baik aku syorkan aku apply AKPK.

Tapi dalam masa yang sama aku buat pulak lagi personal loan sebelum AKPK aku lulus. Bertambah la lagi hutang personal loan aku. Bini aku pulak sekarang dah mula syak macam macam.

Aku tak tau macamana nak bagitau perkara sebenar dekat bini aku.

Aku ada jugak tipu duit dia dalam 10k camtu untuk bayar komitmen kereta tapi sebenarnya kereta tu aku dah tutup dah dulu guna personal loan yang aku apply tu. Duit dia aku guna untuk belanja lain.

Korang boleh tak bagi pendapat dekat aku macamana nak berterus terang dengan bini aku. Aku takut.

Ke diam saja sampai aku settle hutang AKPK?

Pastu aku nak tau jugak ada ke nak beli rumah yang aku beli dekat kerinchi tu?

Sekarang penyewa rumah tu cuma bayar aku 500 saja. Bulanan dekat bank aku kena bayar 3000 lebih. Bini aku masih tak tau pasal rumah ni.

Aku bagi saja sewa rendah sebab takut penyewa lari sebab masa c0vid banyak penyewa lari dari apartment tu. Mostly balik ke negara dorang sebab penyewa dekat sana kebanyakannya expat.

I’m a mess i know. Tolong la korang bagi aku pendapat bernas, kecaman pun aku terima asalkan membina.

Part 2: Takut Walaupun Beras Aku Yang Beli II

Hi korang, aku Joe. Dulu aku pernah buat confession kat sini pasal kewangan aku.

Cerita ni kesinambungan lepas aku buat confession tu. Terima kasih atas nasihat dan juga kecaman membina dari korang.

Aku beranikan diri bagitau pasal masalah aku dekat bini aku. Penerimaan dia macam aku dah jangka dah. Dia bagi aku pelempang sedas.

Sakit gila tapi memang layak pun aku dilempang camtu. Seminggu dia tak nak bertegur dengan aku.

Tapi dalam tempoh tu tiba tiba langsir rumah kitorang bertukar baru. Tv pun bertukar baru. Semua dia guna duit dia. Tau tau saja dah ada.

Aku rasa tu cara dia nak lepas geram kot. Aku asal nak bercakap dengan dia, dia lari. Anak anak pulak dia serah bulat bulat dekat aku suruh jaga.

Selepas seminggu dia datang dekat aku bagitau dia nak cerrai. Dia bagitau dia tak boleh nak hidup dengan penipu.

Aku masa tu rasa berkecai dah hidup aku. Aku sayang dia dengan anak anak kami. Aku merayu sungguh sungguh dekat dia. Aku minta dia buat la apa pun kat aku asalkan kami tak cerrai.

Alhamdulillah hati dia dilembutkan mungkin sebab anak anak kami. Aku bertekad sungguh sungguh nak bahagiakan dorang dan tak lagi berahsia.

Semua urusan kewangan bini aku yang handle. Aku solat taubat tiap tiap malam dan lega sangat lepas dah luahkan semuanya dekat bini aku dan dalam solat aku.

Lepas kitorang berbaik, bini aku jadi menteri kewangan kitorang. Sebelum ni bini aku ada satu buku nota tebal. Selama ni aku ingat diari dia rupanya tu buku bajet kewangan dia.

Dia bagi aku tengok buku tu dan dia bagi aku tengok jumlah simpanan dia. Mak aih. Malu aku tengok.

Rupanya dalam bank dia ada 200k cash. Belum lagi termasuk simpanan anak anak aku dan emas emas dia.

Dia yang selama ni aku tengok biasa biasa saja rupanya lagi hebat dari aku yang berlagak kaya ni. Dia pakai kasut brand bata saja, beg pulak paling mahal coach. Malu aku.

Aku hutang ratus ratus ribu tapi tak pernah pun belikan dia barang barang branded. Aku just bagi dia nafkah 2k saja.

2k tu jugak la termasuk belanja rumah dan insurance anak. Tak sangka 2k tu beranak pinak kat bank dia sampai capai amaun macam tu.

Tapi dia memang kerja jugak cuma gaji dia 4k saja. Tak tau macamana dia manage duit dia. Tapi yang aku ternampak dekat buku tu 50% keperluan, 20% simpanan, 15 kehendak, 5% sedekah.

So dari situ aku nekad nak buat simpanan jugak. Aku bagi bini aku atur.

Alhamdulillah rezeki aku melimpah ruah sebulan selepas aku confess dekat bini aku. Tetiba company aku bagi bonus 80k. Bini aku settlekan separuh hutang hutang personal loan aku.

Baki dari bonus tu dia divide jadi simpanan kecemasan dan jugak simpanan peribadi aku. Pastu dia mintak aku simpan bulan bulan.

Dia deal dekat penyewa Kerinchi bagi naik sewa pegi 2000. Duit sewa tu jadi duit simpanan aku. Pastu dia mintak aku simpan extra 600 jugak.

Dia cakap anggap saja bayar dekat bank since aku suka bank kan. Tapi actually dia la bank aku. Aku redha saja la dia menyindir aku asalkan dia sanggup lagi terima aku dalam hidup dia.

Alhamdulillah tak sampai 5 bulan dia gandakan simpanan aku sampai jadi 40k cash.

Tahun depan insyaallah kitorang target nak tutup semua hutang hutang kad kredit aku tu. Aku tengok planning financial wife aku sangat sangat la berbeza dengan aku sebelum ni.

One thing aku notice bini aku ni tak lokek nak bersedekah dekat tempat dia bekerja.

Duit gaji dia kadang kadang dia guna untuk beli barang barang yang patutnya tempat kerja dia yang sediakan. Dia cakap takpe dia niat nak sedekah untuk parent dia yang dah meninggal.

Sampai pernah dia invest duit dia beli komputer untuk kemudahan dekat tempat kerja dia tu sebab takde peruntukan spesifik untuk beli komputer tu.

Dia tak pernah claim balik sebab dia memang niat nak sedekah saja. Bekal akhirat katanya. Sekali lagi aku malu sendiri.

Aku rasa sampai sini saja kot. Hopefully ini yang terakhir. Aku confess sebab nak jadikan kisah ni pengajaran bagi korang di luar sana.

Jangan jadi macam aku. Menipu bini konon aku la yang terhebat sampai lupa diri. Aku bersyukur Allah datangkan aku dengan dugaan ni dan bersyukur sebab dapat perempuan macam bini aku.

Aku menyesal kadang kadang anggap dia serba tak tahu padahal dia banyak tolong aku dalam diam.

Kesimpulannya, hargai la siapa yang korang ada sekarang. Yang tak kisah jatuh bangun dengan korang.

Selamat Hari Raya dan sekali lagi terima kasih sebab korang korang ada yang bagi komen komen bernas sampai buka mata kepala aku ni.

Reaksi Warganet

Norjawati Ahmad –
Betul la tu, kalau gaji 14k dapat bonus 6 bulan memang boleh cecah 80k lebih.

Perkara ni tak mustahil sebab abang ipar masa kerja dengan kompeni terkenal ni, every year dpt bonus puluh puluh ribu. Apa lagi melancong laa jawabnya.

Shikin Aziz –
Kalau oil n gas atau kerja kapal, memang gaji dapat 5 angka.

14k tu kira sikit. Bole sampai 20-30k kalau kerja minyak ni.

Saya pernah baca. Orang ni kerja offshore. Gaji Rm20k. Bayar dalam usd. Bonus 5 bulan dah 100k. Belayar 3-6 bulan.

Duit gaji dia tak guna sebab naik kapal kan. Itu masa tahun 2010 tu.

Korang yang tak percaya ni mesti jenis tak ambil tau gaji orang offshore atau oil n gas ni.

Jue Baker –
Alhamdulillah, banyak nya bonus, banyaknya gaji, memang patut sedekah banyak sebanyak yang boleh.

Sebab ujian sebenarnya awok awok yang banyak duit ni memang dekat duit jer lah kan.

Ujian kami kami yang picisan ni dengar gaji 100 sehari pun dah alhamdulillah. Gigil rasa banyak sangat.

Irza Zulaikha –
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Jaga isteri dan anak anak baik baik. Lepas ni beringat, apa apa berbincang la dulu dengan pasangan.

Tak rugi pon mintak pandangan isteri. Isteri makin respect InshaaAllah.

Sumber – Joe (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Leave a Reply

Your email address will not be published.