Suka sgt suami bila aku nk jumpa sk4ndal nya. Dia igt aku nk ‘kongsi’. Aku bg kata dua. Trus suami lafaz

Foto sekadar hiasan

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca semua. Terima kasih admin sekiranya sudi post confession saya. Saya minta maaf sekiranya penulisan saya bercampur campur bahasa.

Sedikit perkenalan, saya El. Berkerjaya professional, anak 4 orang dan dah berkahwin lebih 15 tahun. Suami juga berkerjaya professional, total gaji kami berdua alhamdulillah lebih dari cukup dan mampu untuk hidup selesa.

Kehidupan saya sentiasa busy. Saya takde helper, semua saya mampu organize sendiri efficiently. Walaupun berkerja, saya mampu sediakan sarapan dan makan malam almost everyday.

Kadang tu mampu siapkan bekal sekali untuk anak anak dan suami.

Rutin saya hujung minggu ke pasar, beli barang untuk 2 minggu, prep everything, organize dalam freezer dan tinggal nak masak. Sambil sambil tu saya laundry, kemas rumah.

Tugasan iron baju alhamdulillah anak anak dan suami boleh tolong settle kan. Rutin hantar anak anak ke sekolah juga saya yang settle.

Mana nak selesaikan tuisyen, mana nak selesaikan yuran, semua atas saya.

Husband selalu puji saya depan parents kami, mentioning, how can he lives without me.. And he adores me for that. Sweet kan ayat tu. Tapi itu la, mungkin saya selalu ‘senangkan’ dia, he took it for granted.

Semuanya bermula masa C0vid bila anak anak di rumah dan berPDPR dan saya dengan online class. Cuma husband yang masih perlu pergi berkerja.

Saya melakukan rutin harian seperti biasa. Cuma kadang tu, tak sempat sebab anak anak sentiasa ada di rumah jadi proses memasak, mengemas dan menyimpan akan double.

Ada anak anak menolong, tapi biasa la remaja ni. Dengan nak uruskan online class lagi. Jadi seharian saya akan sentiasa penat dan sedikit moody.

Tapi saya masih menjaga bentuk badan, muka dan sentiasa berpakaian kemas dan wangi semasa di rumah.

Kalau dalam watak Desperate Housewives tu, mungkin saya macam Bree. Tapi takde la sampai spotless in everything, rambut on point etc.

Okay, back to my main story, sang isteri ni kadang deria ke 6 tu sangat tajam. Tak tau macam mana boleh develop, tapi saya dapat rasa husband saya makin menjauh bila dia:

1. Balik lambat

2. Kerap outstation especially weekend

3. Handphone macam kena gam dekat tangan

So women, if your husbands behave like this, dah warning sign ni. Kena alert dan jangan husnuzon selalu. Well at first, I try to deny it.

Maybe dia busy, maybe dia letih, maybe he needs some time to loosen up.

Tapi bila makan pun dalam bilik office dan handphone letak password, memang fishy sangat.

Bila saya minta handphone dia konon akonon nak add cart dalam shoppee, tetiba tak bagi. Takpe, u guna dulu ur account, nanti i bank in. Gituuu.. Tak bebel pun saya nak shopping.

Malam akan letak phone bawah badan (saja share kat sini supaya para pembaca boleh kesan bila husband start curang).

Okay, to cut story short, saya confront husband lepas 5 bulan kumpul bukti (resit, bank transaction, riki2). Before that, saya hantar anak anak ke rumah Ma. Malam tu saya confront, he denied at first.

Mati mati pertahankan diri, cakap saya cemburu buta. Tapi bila tunjuk bukti, dia terdiam. Saya tunjuk gambar dia keluar dengan perempuan tu berkepit kepit tak halal. Muda uolz.

And of course, saya kenal perempuan tu. It broke me so hard. I cried like crazy that night.

Saya tanya apa yang dia nak, dia cakap dia sayangkan perempuan tu dan saya so dia suggest untuk bermadu. Saya cakap dekat husband saya nak jumpa perempuan tu sekarang jugak.

Maybe masa tu husband saya ingat saya calm, compose dan akan terima suggestion dia so excited pulak dia bawa saya jumpa perempuan tak guna tu. Geram bila ingat ingat tu.

Yang si perempuan tu siap panggil saya akak dan bahasakan diri dia adik. Oh my.

So saya terus bagi kata dua dekat husband masa tu jugak…

Saya taknak bermadu. Dont force me, it will end badly. Knowing me, saya rasa husband saya faham.

Sama ada pilih saya harini, dan saya akan lupakan benda ni like nothing happen and i will never mention this sh*t to anyone OR he can choose to be with her but give me my house, my car dan anak anak.

Perempuan tu dah drama drama menangis cakap saya selfish, tak pandai jaga suami etc.

I said, like I care. Memang saya maki dia depan depan tu. Saya cakap dekat dia, I have nothing to lose. If he truly loves you, he will choose you, kenapa, takut ke. Saja provoke dia.

Dalam gaduh gaduh tu, ntah cemana husband saya lafaz talak ke atas saya. Speechless. Terkedu.

I asked him, are u sure? Dia iyakan. Yes, I broke into pieces.

Mulanya, anak anak memberontak dan sedih. They are blaming us for our selfishness. But slowly they are accepting.

Husband salahkan saya sebab ego taknak berp0ligami. Our counselling session pun sama, salah saya sebab saya tak nak p0ligami.

Saya tanya, saya ada kurang apa ke? Takde. Cuma dia sayang dua dua. But he let me go sebab saya ego. Panas betul masa tu. Terus benci.

Our parents of course la terkedu. My mum blamed me for not accepting concept of ‘sharing’ but my dad protecting me.

Thank u Pa. I know it is hard for Ma to digest. MIL peluk tak lepas, kami menangis semahunya, ‘Umi tak terima dia menantu Umi’.

Thank u Umi for always be on my side. Tapi sooner or later, Umi kena dan akan terima menantu baru Umi tu.

Proses perpisahan agak lambat sebab PKP and everything, but it is finally done. Alhamdulillah, saya dapat rumah, kereta dan paling penting, hak jagaan ke atas anak anak.

So boleh kot saya bahasakan husband saya sebagai ex sekarang. Ye, ex saya berkahwin dengan perempuan tu. Dan anak anak pun ada spend dengan ayah diaorang.

Saya banyakkan self love, banyakkan aktiviti bercucuk tanam dan selalu pulang ke kampung menjenguk Ma.

Alhamdulillah Ma dah boleh terima. Ex saya tiba tiba jadi gila talak. Saya memang tak ambil tahu hal hal ex saya tapi adik dia berkali kali katakan ex menyesal habis habisan.

Saya masih dengan pendirian saya, cukup la sakit hati tu berbekas dan tak sembuh sembuh. My answer remains the same…

Reaksi Warganet

Nor Fauziah AR –
Fuh.. puas baca. Biarkan giila.. Berkongsi ni ye betul boleh berkongsi. Ada orang semua boleh kongsi, ada orang tak boleh. Ingat senang ke nak berlapang dada bagi kongsi kongsi ni. Tengok tempat la..

Good job puan.. Love yourself first. Boleh maafkan dan berdamai dengan takdir, tapi biar masa yang menentukan.. Ex puan ni memang nak gaslighting puan letakkan semua salah atas puan, tapi puan ni Alhamdulillah kuat dari segala segi, mental dan fizikal

Rizal Rodzuan –
Begitulah lelaki kalau ada wanita lain terus lupa pengorbanan isteri bertahun tahun buat itu ini.

Sekarang bila dah kahwin baru, honeymoon is over, cinta berapi dah ganti dengan tanggungjawab dsb baru ex tahu mana intan mana kaca, menyesal.

Cuma harap pak hang plan nak madukan mak hang, bila mak hang meroyan cakap la eh mak kan suka konsep sharing kenapa kena batang hidung meroyan plak?

Azlina Majid –
Aku suspect ex dia menyesal sebab bini baru tak se-efficient confessor kot? Hahahaa… Ye lah, hang dah terbiasa sampai lebih 15 tahun urusan rumah dipermudahkan, just hulur duit je, lain lain semua bini manage

Tetiba dah kawen baru, nak kena setup baru pulak. Kena pulak time bercinta je la konon hat muda ni sangat memahami.

Last last dah masuk dalam hidup? Hahaha… Baru dia tau cemana nak manage semua, dengan expectation ex confessor lagi, anak anak lagi… Padan muka la…

Alangkan cerrai mati pun kalo kawen lain kadang kadang tersasul compare satu sama lain, ni kan pulak cerrai hidup camni… Yang mana yang terbaik tu masih lagi bernyawa…

Norazmira –
Kita ni, bila dah beranak pinak. Bukan tak nak layan suami. Masalah nya tak terlayan. Dah penat kerja, layan anak anak, nak setel urusan rumah, try hard to be perfect, baju tersedia, makanan terhidang. Tengok pula la suami hargai ke tak. Kene pulak yang tak membantu. Penat nak mati oii.

Jangan berani berani kata kita tak nak layan kalau tak tolong kerja rumah. Nak berbini baru sangat, biar la bini baru layan pulak kan.

Prinsip saya, sayang diri sendiri. Bukan tolak p0ligami, tak nak kumpul dosa. Takut takut nanti masuk berita 2 ada orang mati kene racun tikus.

Ezd Airanies –
You deserve to be happy mdm. Memang patut tak terima p0ligami lagi lagi dengan perempuan macam tu. Saya perasan perampas ni selalu ada perangai yang sama. Self-centered, play viictim dan takde empathy.

Dia ingat bila ambil suami orang tu effect isteri je walhal anak anak pun effected gak. Tapi takpe puan orang bijak mesti boleh jaga anak anak dengan elok. Insya-Allah.

All the best. Saya doakan puan dan anak anak dipermudahkan segala urusan dan anak anak sayang puan selamanya. Aamiin

Sumber – El (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *