“Awliya ada risik0 mati otak, bila 0ksigen tak sampai dlm tempoh tertentu”. Anak jatuh ketika bermain, Ibu kongsi saat cemas

Tular di laman sosial Facebook baru baru ini perkongsian dari seorang ibu berkisarkan tentang anaknya yang tiba tiba sakit selepas jatuh.

Awalnya, mereka menyangka hanya terjatuh biasa namun terkejut selepas keadaan semakin cemas apabila si anak tidak memberikan respon.

Ikuti perkongsiannya yang tular dibawah.

29 November 2019, tiba lah hari yang menjadi sejarah dan mimpi ngeri kami sekeluarga. Pagi hari itu, Awliya bangun tidur seperti biasa, cergas, ceria dan selera makan seperti biasa. Lepas selesai makan dia pun bermain lah seperti biasa di bahagian depan laman rumah.

Tak lama dengar dia menangis mengadu ada jatuh tapi cara dia menangis tu tak lah teruk atau meronta-ronta menjerit kesakitan. Jadi kami ingat cuma jatuh ringan je lah sebab kami yang dewasa tak nampak bagaimana dia jatuh.

Pada pukul 3 petang selepas suami balik solat jumaat, Awliya masih macam biasa je tapi dia merengek mengantuk nak tidur tapi bila diajak tidur dia tak nak. Kemudian, bila dia dah mula mengamuk hempas-hempas barang Nuna ambil dukung dia ajak tidur.

Tak lama tu dia ketiduran dipelukan Nuna. Tak sampai 5 minit tidur Awliya bangun semula sambil merengek then dia kembali baring tapi dalam keadaan sujud.

Time ni macam tak pelik lagi sebab bila cakap dengan dia, Awliya masih respon lagi sebab husband betulkan posisi dia kepada baring. Kebetulan Aliyah merengek so Nuna cakap dekat husband,

“Ambillah Aliyah ni biar mama tidurkan Awliya”

Nuna baring sebelah Awliya dalam posisi mengiring sambil peluk dia, tapi time ni Awliya asyik pandang atas je. Bila tanya kakak ok tak? Dia jawab ‘takut’ dengan suara seakan lemah, masa ni Nuna dah rasa pelik sikit.

Sekelip mata Awliya jadi seperti tak sedarkan diri tapi matanya terbuka luas. Nuna bangun dan baringkan badan dia secara terlentang. Goyang-goyangkan badan dia sambil panggil nama dia berharap dia akan menyahut, tapi dia tak juga nyahut dan matanya masih terbuka luas dan pandang atas. Badannya pula memang lembik seperti orang pengsan. Nuna panggil husband tengokkan Awliya.

Husband pun panggil dan goyang-goyangkan badan Awliya tapi tiada respon langsung walaupun mata dia terbuka luas. Husband dukung terus bawa ke sinki dapur, basahkan muka dia banyak kali tetap tak ada respon dan badan memang lembik habis. Kami berdua meluru panggil ibu Nuna tengokkan Awliya.

Ibu ambil dukung dia panggil nama dan goyangkan badan pun sama juga terus ibu cakap bawak ke klinik cepat. Husband dengan ibu je pergi klinik, sementara tu Nuna stay dekat rumah tunggu abah balik ambil untuk bawa ke klinik.

Sesampai di klinik husband bagi tahu, Awliya kembali stabil, dia menangis macam mengantuk. MO masa ni peliklah nampak normal je Awliya masa ni tapi selepas ibu ceritakan Awliya memang collapse dan lembik , MO tetap juga buat untuk refer ke hospital untuk cek punca kenapa dia dalam keadaan tak bermaya tapi mata terbuka. Sedang MO buat refer letter, husband bawa Awliya duduk di kerusi menunggu depan klinik.

Tiba-tiba Awliya muntah dengan banyaknya kemudian dia terus pengsan. Sedar keadaan tu MO terus suruh baring mengiringkan dia masa tu juga Awliya terus kena sawan satu badan kejang dan keras. Keadaan memang jadi kelam-kabut masa tu MO capai tangki 0ksigen dan inject ubat kancing gigi.

Tak lama kemudian, badan Awliya kembali lembut dan dia terus ditidurkan dan MO pasangkan 0ksigen sebab masa ni paras 0ksigen Awliya mmg amat rendah dan takut risik0 0ksigen tak sampai ke otak.

Ibu Nuna ada bagi tahu semasa Awliya terkena sawan, mata Awliya pandang ke atas tetapi anak matanya bergerak seperti mengikut sesuatu dengan mata terbeliak. Ibu Nuna dan husband memang tak lupa apa yang mereka nampak. 6.30 petang, ambulans pun sampai.

Setelah petugas siapkan semua dokumen, husband pun naik ambulans dengan Awliya. Kami semua follow dari belakang. Tapi semasa dalam perjalanan Awliya kembali sedar dan bertindak agresif dan menangis meronta.

Sesampainya di hospital terus Awliya di masukkan ke Zon Merah, masa ni Awliya masih dengan husband tapi masih menangis berikutan kepalanya sakit. Nurse masukkan ubat bontot untuk redakan sakit kepalanya. Tak lama kemudian Awliya tertidur sendiri.

Semasa Awliya tidur doktor maklumkan ke husband Awliya akan dibawa untuk full CT Scan untuk ketahui masalah dan punca Awliya jadi begini. Sebelum masuk ke bilik CT-Scan, nurse bagi ubat tidur sikit sebab takut Awliya terjaga apabila sedang scan nanti.

9 malam doktor maklumkan pada husband bahawa Awliya akan ditahan 1 malam untuk dipantau dalam masa 24 jam jika berlaku lagi simpt0m sawan, muntah atau pengsan. Doktor suspek kemungkinan Awliya mengalami gegaran otak.

Dari result CT scan doktor bagi tahu otak dan kepala Awliya dalam keadaan baik tiada sebarang trauma, darrah beku atau sebarang tanda yang musykil lah senang cerita. Lagipun masa ni doktor tengok Awliya dah kembali stabil dan aktif. Tiada lagi simpt0m-simpt0m menangis meronta atau pasif masa tu.

Kemudian jam 11 malam, husband dan Awliya naik ke wad, masa ni Nuna dan abah serta baby Aliyah je berada di hospital. Ibu dan anak lelaki Nuna, Adam dah balik dulu sebab masa ni Adam dah ketiduran. Abah Nuna bekalkan roti dan air susu kotak je yang boleh sebab nak tapau kedai banyak tutup dan belikan tapau mamak husband tak nak.

Abah Nuna bagi tahu time ni Awliya memang dah nampak ceria dan aktif. Sesampainya abah dekat wad hantar bekalan Awliya tegur abah seperti biasa selera makan pon seperti biasa.

Alhamdulillah lega lah hati Nuna ni sebagai mama. Setelah selesai hantar bekalan, kami pun balik menuju ke Kahang. Pada malam tu doktor ada ke katil Awliya bertanya husband keadaan Awliya sama ada normal atau ada tanda yang pelik atau meragukan.

Husband bagi tahu yang dia dah kembali normal main gelongsor, lompat-lompat dan ketawa. So doktor cakap baguslah kita tengok lagi esok macam mana.

Pagi esoknya, doktor round patient dia tengok Awliya aktif dan ceria. Dia pun kata bagus adik ni kuat dan ceria je. Husband sempat seloroh cakap ni kalau kat rumah garang macam Kak Yong doktor. So, sampai Nuna datang wad pun memang nampak Awliya kembali ceria dan aktif. My cheeky Awliya is back. Alhamdulillah, Ya Allah!

Sebelum discharge doktor bagi tahu tentang keputusan darrah dan CT scan semua normal tiada apa apa yang perlu dirisaukan. Alhamdulillah syukur Ya Allah. Apa yang dapat disimpulkan doktor suspek Awliya gegaran otak.

Mungkin sebab jatuh dibahagian kepala, ye memang Awliya ada mengadu jatuh tapi jatuh kat anggota mana dan macam mana memang kami tak tahu sebab kami tak nampak. Tu silap dan kecuaian kami as a parents tak dapat nak pantau setiap pergerakan dia, walau mulut ni berpuluh ribu kali sebut ‘hati – hati’, ‘main baik-baik’.

Seandainya kami tak bawa Awliya terus ke klinik untuk rawatan yang betul tapi sebaliknya bawa untuk ikhtihar kaedah perubatan lain. Memang kami akan menyesal seumur hidup sebab Awliya ada risik0 mati otak apabila 0ksigen tak sampai ke otak dalam tempoh tertentu. Dengar pun takut apatah lagi kami yang alaminya.

Nuna kongsikan sedikit apa yang doktor sampaikan kepada Nuna. Sekiranya anak jatuh tapi kita tak nampak jika ada tanda seperti sawan, muntah-muntah, demam tinggi, pengsan atau lemah segerakan lah bawa anak anda ke hospital untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Di hospital mereka akan pantau anak kita dan lakukan beberapa scan atau X-ray serta ujian darrah. Di hospital memang cukup kelengkapan untuk ketahui apa yang tubuh anak kita akan alami kesan dari jatuh itu. Dari luar memang tak nampak tapi dalaman kita tak tahu.

Jadi jangan ambil pandang mudah dan remeh bila anak mengadu jatuh atau anda nampak dia jatuh dan alami simpt0m di atas. Segerakan bawa ke hospital. Semoga perkongsian pengalaman yang Nuna lalui ini dapat beri manfaat kepada ibu bapa yang lain. Doakan kami semua diberikan kesihatan yang berpanjangan.

Sumber: Nuna Razak via Ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published.